Вяра Емилова, БСП: Предлагаме необлагаем минимум и намаляване ДДС върху регулираните стоки 

Апр 12, 2022 Новини БСП в медиите 0 540

12.04.2022 г.

„Великденската добавка от 70 лв. за всички пенсионери е едно много добро решение. Парите ще дойдат от буферите, които са заложени в бюджета. През последните 2 години не е имало великденски добавки и това, което се случва в момента се приема много добре от всички хора. Преди това е давана великденска добавка в размер от 50 лв. и то само на пенсионерите, чиято пенсия е била под прага на бедност.” Това заяви Вяра Емилова, секретар на парламентарната група на “БСП за България“, секретар на ИБ на левицата и член на социалната комисия в парламента, в ефира на BG on AIR.

Емилова добави, че в социалното министерство към момента се работи по няколко начина за актуализиране на всички пенсии, така че да бъдат справедливо преизчислени и да не са с по-нисък размер от получаваните до момента плюс ковид добавката.

„Много се радвам, че в бюджета, който приехме в началото на годината БСП успя да наложи социалната политика, като основна и движеща, защото в годините назад виждаме, че обществото ни се задъхваше. Нямаше пари за социални придобивки, нямаше пари за пенсионерите, нито за майките с деца. В момента от 1 април започнаха да действат основните социални пера, които са заложени в бюджета. Част от това е минималната работна заплата на 710 лв., както и обезщетението за отглеждане на дете до 2 години става 710 лв., повишаване на помощите за отопление и редица други социални мерки. Ще се борим тези мерки да бъдат запазени и в следващия бюджет социалните придобивки да бъдат увеличени, за да могат да компенсират инфлацията, която в момента е ужасяваща”, каза още секретарят на парламентарната група на „БСП за България” и подчерта, че социалистическата партия има принципно съгласие по исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата на 760 лв.

Относно необлагаем минимум от 760 лв. Емилова коментира, че това би означавало по 76 лв. повече в джоба на най-бедните българи и ще струва на бюджета около 3 млрд. „Предлагаме да има таван на цените на основните стоки, които са в потребителската кошница. Също така внасяме в коалиционния съвет предложение за намаляване на акцизите и намаляване на ДДС на регулираните стоки. Например за ДДС на лекарствата и детските храни предлагаме то да стане 9%. Трябва да дадем възможността и социалната сигурност на хората, за да могат те да живеят нормално”,  добави още тя.

В заключение Вяра Емилова бе категорична, че БСП продължава да стои зад идеята болниците да не са търговски дружества, но е необходимо първо да бъде направен обстоен преглед за цените на всички услуги, които са извършвали лечебните заведения, както и на стойността на работата на медицинските работници и подчерта, че социалистите ще работят мярката 60/40 да бъде удължена. „БСП е партията, която дава разумните решения в това правителство. Министрите, които са предложени от БСП стоят стабилно и работят много активно”, завърши тя.